Hetkiä Saimaalla

Kesä on yhdistyksen työntekijöille vilkasta ja vaihtelevaa aikaa. Tiedottajallakin oli mahdollisuus hypätä muutamaksi päiväksi M/S Roope-Saimaan kyytiin kuvaamaan, tutustumaan alueeseen ja vaihtamaan kuulumisia jäsenten kanssa. Kipparit Jaakko Kulmala ja Mikael Laine nappasivat minut kyytiin Savonlinnan varikolta ja matka kohti Luoteria alkoi. Mitä sadunomaisesta Saimaasta jäi erityisesti turkulaisen mieleen?

Naistenvuorolla Rokansaaressa

Kello on kahdeksan ja laskeva aurinko pilkistelee pitkien männynrunkojen takaa. Sen säteet läpäisevät sieltä täältä tumman lammen lumpeiden koristaman pinnan ja paljastaa kirkkaan kullanvärisen veden. Savu nousee rauhallisena saunamökistä, jonka portaat johtavat saaren keskellä sijaitsevaan Umpilampeen. Naisten saunavuoro on alkanut.

Paikalle on löytänyt kaksi naista. Toisilleen vieraat veneilijät aloittavat verkkaan jutustelun löylynheiton lomassa. He muistelevat käyntejään Rokansaaressa jo vuosien takaa. Molemmille vierailu saarella on perinne ja yksi kesän kohokohdista. Toinen kertoo nauttivansa erityisesti Rokansaaren vaihtelevasta maastosta. Saari tarjoaa hyvät lenkkeilyreitit poluilla, jotka kiertävät saaren harjumaastossa ja tarvittaessa jääkauden muokkaamiin suppalampiin pääsee viilentymään. Toinen ihailee saaren rauhaa ja hyvin hoidettuja palveluita.

Pian paikalle saapuu kaksi naista lisää. Hersyvä nauru täyttää illan, kun naiset laskeutuvat portaita pitkin lampeen. Yhden mielestä vesi on edelleen kylmää, kun taas muut hokevat vuoroin, että vesi on lämmintä kuin linnunmaito!

Puolentoista tunnin saunavuoro on hujahtanut hetkessä. Lammesta kannetaan täydennystä saaviin ja puita lisätään seuraavia saunojia varten. Kävelymatka saunalta laiturille värjäytyy punertavaksi järven taakse laskevasta auringosta. Rantahiekka varpaiden alla lämmittää edelleen ja laiturilla on hiljaista. Vain kymmenet sudenkorennot toimittavat häälentoaan tummenevaa taivasta vasten.

Tiesitkö tämän?
Saimaan virkistysalueyhdistyksen Rokansaaren virkistysalue sijaitsee Puumalan Lietvedellä. Pidä Saaristo Siistinä ry huoltaa retkisatamaa. Retkisatamassa on kaksi laituria, nuotiopaikkoja, grillikatos, kaksi saunaa, jätepiste sekä kaivo. Kesäviikonloppuisin palvelee myös kahvila 1940-luvulla rakennetussa huvilassa. Saaressa on 7 vuokrattavaa, vaatimatonta, mutta viihtyisää, 1950- ja 1970-luvuilla rakennettua lomamökkiä, joita voi vuokrata PSS ry:n Savonlinnan toimiston kautta (tel. 015 514 648, roope.jarvisuomi@pssry.fi). Mökin vuokraan kuuluu myös soutuvene, joten saarelle pääsee myös ilman omaa venettä. Saimaan kätketyistä geologisista aarteista voit lukea lisää täältä.

Rokansaaren sauna tarjoaa lempeät löylyt.

Kohtaamisia Luonterin laitureilla

M/S Roope-Saimaan miehistö viipyy Vartiosaaressa hieman muita huoltokohteita pidempään, sillä huussin ja jätepisteiden siivouksen lisäksi saaren polttopuusuoja ladataan täyteen. Grillikatokseen on kerääntynyt kolme nuorta valmistelemaan lounasta.

Kun nuorilta kysyy Saimaan merkityksestä heille, ei vastauksia tarvitse kauaa odotella. Kaikille Saimaa merkitsee puhtautta, rauhaa ja irtiottoa arjesta. Milla-Sofialle (25 v.) ja hänen poikaystävälleen Villelle (25 v.) Saimaa merkitsee myös kotia, sillä he ovat kotoisin Mikkelistä. Veneessä komeilee uusin Roope-tarra.

Helsinkiläinen Tuuli (26 v.) kertoo Saimaan retkisatamapalveluineen olevan hänelle iso ylpeydenaihe Suomessa. Hän toivookin, että huoltokalustoon voitaisiin satsata vielä enemmän, jotta satamien ylläpito mahdollistuisi sujuvasti jatkossakin.

Hietaniemen laituriin saavuttaessa tervehtimään tulee Roope-viirin koristamasta veneestä 72-vuotias Matti Paajanen. Hän haluaa kertoa huolestaan liittyen muutaman retkisatamalaiturin kuntoon. Miehistö kuuntelee asian ja toteaa, että heti laitetaan kuntoon, kunhan rahoitus jostain löytyisi. Pian keskustelu kuitenkin siirtyy siihen, miten tärkeää miehistön tekemä työ saarissa on. Matti on ollut jäsen jo 26 vuoden ajan ja käyttänyt retkisatamapalveluita aktiivisesti. Saimaan luonto on hänelle ykkösjuttu. Hän kertoo keräävänsä rannoilta roskia ja pitää huolen, ettei heidän veneestä milloinkaan lasketa pesu- ja jätevesiä järveen. Matti myös taltioi luonto valokuvaamalla. Kuvien pohjalta hän maalaa vuodessa noin 10 taulua.

Tiesitkö tämän?
Vuoksen vesistöalueella sijaitseva Saimaan toiminta-alue on PSS ry:n toiminta-alueista maantieteellisesti laajin. Siellä PSS ry ylläpitää ja huoltaa virkistysalueyhdistyksen ja -säätiön, kaupunkien ja kuntien omistamia retkisatamia. Niitä on alueella runsaat sata. Vaikka retkisatamt ja niiden palvelut ovat kaikki vesilläliikkujien käytettävissä maksutta, on jokainen jäsenmaksu kallisarvoinen alueen kehittämisen ja huollon jatkuvuuden kannalta. Yhdistys muistuttaa myös pienistä, mutta sitäkin tärkeämmistä saunamaksuista. Saunat ovat retkisatamapalveluissa ekstraa ja niiden kunnossapitoon tarvitaan kaikkien tuki.

Matti on ollut PSS ry:n jäsen jo 26 vuoden ajan ja käyttää retkisatamapalveluita aktiivisesti.

Rämisevän aluksen kyydissä

Kello on 18.27 ja M/S Roope-Saimaan ohjaamossa lämpötila on jo noussut 37 asteeseen. Vielä on kolme satamaa päivän 13 satamasta huoltamatta. Ohjaamo alkaa täyttyä tyhjistä vissypulloista.

Mikael kertoo kesän olleen hyvä, helteinen ja työntäyteinen. Ihmisiä ja veneitä on satamissa ollut paljon.

– Vai onkos se vain tämä aluksesta lähtevä mahoton meteli ja kolske, joka houkuttaa ihmiset paikalle katsomaan, että mitä täällä oikein tapahtuu, naurahtaa Jaska.

Kipparit ovat iloisia, että suurin osa satamissa tapaamistaan ihmisistä ovat jäseniä ja nekin, jotka eivät ole, liittyvät usein oma-aloitteisesti, kun Roope-Saimaa laituriin saapuu. Joidenkin retkeilijöiden lajittelutaidoissa olisi kuitenkin vielä parantamisen varaa. Roskien päätymistä oikeisiin astioihin voisi avittaa, jos lajittelu tapahtuisi jo veneessä. Esimerkiksi lasi- ja metalliroska eivät vie sen enempää tilaa, jos ne lajittelee omiin pussukoihinsa.

M/S Roope-Saimaan miehistö: Jaakko Kulmala ja Mikael Laine.

Loppukesästä 2017 miehistö sai väliaikaiseen käyttöön Saaristomeren entisen huoltoaluksen. Tämä viikoittaista tekohengitystä kaipaava M/S Roope-Saimaa osoitti heti soveltumattomuutensa retkisatamien huoltoon ja on aiheuttanut miehistölle paljon haasteita.

Alus on toiminut lähes 40 vuotta työaluksena ja se on auttamatta liian vanha. Keulaportti vaatii vippaskonsteja pysyäkseen kiinni ja moottorien ylikuumeneminen hidastaa vauhtia. Ohjaamon lämpötilat nousevat epäinhimillisiin lukuihin, järkevää varastotilaa työkaluille, vessapapereille ja kuivikkeille aluksesta ei löydy, eikä kannellekaan mahdu tarvittavan suurta polttopuukuormaa. Lisäksi resonoivat pakoputket rikkovat idyllisen luonnonrauhan jo kaukaa, ja miehistön korvissa soi vielä työviikon jälkeenkin.

Onneksi hallitus on ymmärtänyt, että Itämeren rinnalla myös arvokas Järvi-Suomi tarvitsee satsauksia ja on luvannut tukea uuden huoltokaluston hankintaa 500 000 eurolla. Vielä kuitenkin toiset 500 000 uupuu, jotta juuri retkisatamien huoltoon suunniteltu kalusto toteutuu. Nyt mukaan tarvitaan vielä yrityksiä ja yksityisiä lahjoittajia, jotta maaliin päästään mahdollisimman pian!

Tiesitkö tämän?
Uuden aluksen hankintahinta on noin 1,2 miljoonaa, ja se on yhdistykselle suuri ponnistus. Aluksen hankintaan voi jokainen osallistua tekemällä lahjoituksen tällä sivustolla tai MobilePay-sovelluksella numeroon 11114 tai lähettämällä tekstiviestin 20E ALUS numeroon 16588. Tekstiviestin hinta on 20 euroa. Lahjoittamalla olet mukana mahdollistamassa veneilyn ja retkeilyn kestävän tulevaisuuden ja puhtaamman vesiympäristön Saimaalla.

Kaikki yhdessä koossa tiedottajaa myöden!

Huom!

Tämä keskeyttää tapahtuman ja siirtää sinut takaisin etusivulle

Takaisin etusivulle Sulje